Vegetable bake for meateaters (ENG and GER)

Now look at that, I cooked something again.
I actually did a few days ago, I had some friends over for a study meeting and to prepare a presentation we had to do together. I decided to make this bake, because it looked filling and had loooooads of different veggies in it that I love so much. (Because all my lovely friends are crazed meateaters, and because I didn’t think the bake would actually fill everyone’s tummy up nicely, I also made some meatballs, but we won’t talk about that).

The recipe is from a cookbook that my sister gave me for my birthday, so credits to her for getting it for me.

Ingredients: serves 4
3 red onions
3 (yellow) peppers
1 tin artichokes (roughly 250g)
500g cherry tomatoes
Olive oil
Salt and pepper
1 jar black olives (roughly 90g)
3 eggs
230g crème fraîche
French herb seasoning (oregano, thyme, basil, rosemary, sage, …)
1 clove of garlic
1 mozzarella ball
1 small baguette

I started off by chopping the veggies. I used red and yellow pepper to make it look all fancy and colourful, the recipe actually called for just yellow peppers.

Then I fried the onions and peppers in some oil and seasoned them with some salt and pepper until they were soft and tasty.

After draining the olives and artichokes (chop some of the artichokes, if you need to), I placed them in a baking dish along with my friend vegetables and tomatoes. (Don’t chop the tomatoes, they will fall apart from baking which makes them look oh so pretty! And it makes the bake juicier too!)

I whisked the eggs together with the crème fraîche, salt, pepper and herbs and pressed the garlic into the mix.

Then I poured the sauce over my vegetables and put the whole thing into the oven at 180 degrees.

After 20 minutes I took it out again, layered some sliced baguette and mozzarella on top and put it back in for another 15 minutes, until the cheese had crisped up nicely.

It worked well, the meateaters enjoyed it, despite it being “only vegetables” and I was just so in love with the cheese melted to the baguette. Yum!

Ich habe mal wieder gekocht. Ich weiß, wie überraschend!
Das ganze ist schon wieder ein paar Tage her als ich ein paar Freunde da hatte, zwecks einer Lerngruppe und Referatsvorbereitung. Ich habe mich für diesen Auflauf entschieden weil er aussah als würde er satt machen und einfach aus toll viel verschiedenem Gemüse gemacht wird. (Da alle meiner Freunde Fleischfresser sind, gab es dazu dann noch Fleischbällchen, aber um die geht es hier nicht).

Das Rezept habe ich aus einem Kochbuch, dass mir meine Schwester zum Geburtstag geschenkt hat. Also hier nochmal ein lautes „Yay“ dafür, dass sie es mir gekauft hat.

Zutaten (für 4):

3 rote Zwiebeln
3 (gelbe) Paprikas
1 Dose Artischocken (etwa 250g)
500g Cocktailtomaten
Olivenöl
Salz und Pfeffer
1 Glas schwarze Oliven (etwa 90g)
3 Eier
230g Crème Fraîche
Französische Kräuter (Oregano, Thymian, Rosmarin, Salbei, Basilikum, …)
1 Knoblauchzehe
1 Mozzarellaball
1 kleines Baguette

Zuerst habe ich das Gemüse geschnibbelt. Ich habe rote und gelbe Paprika benutzt um das ganze noch farbenfroher zu machen, im Rezept stehen allerdings gelbe Paprika.

Dann habe ich die Zwiebeln und Paprikas in Öl angebraten und mit Salz und Pfeffer gewürzt.
Nachdem ich die Oliven und Artischocken habe abtropfen lassen (und ein paar der Artischocken etwas kleiner geschnitten habe) habe ich sie mit den (ganzen) Tomaten und dem angebratenen Gemüse in eine Auflaufform gefüllt. (Die Tomaten zerfallen beim Backen, dadurch sieht der Auflauf schöner aus und wird saftiger).

Dann habe ich die Eier mit dem Crème Fraîche, Salz, Pfeffer und Kräutern gemischt und die gepresste Knoblauchzehe dazu getan.

Dann habe ich die Sauce über den Gemüsemix geschüttet und das ganze bei 180 Grad in den Ofen gestellt.
Nach 20 Minuten habe ich den Auflauf wieder rausgeholt und die Baguette und Mozzarellascheiben dort drauf geschichtet.
Nach weiteren 15 Minuten war der Auflauf fertig und total lecker.
(Der geschmolzene Käse auf dem Brot ist das Beste!)

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8 Responses to Vegetable bake for meateaters (ENG and GER)

  1. Katri says:

    You’re a genius Miss Anna. Looks absolutely nommy, and as I’m looking forward to being the only veggie in a student house of six next year, I expect this will be whipped up more than once. Might have to make two trays though. One for me, and…

  2. Schielan says:

    being one of the apparently “crazy meateaters” who had the chance to try this, i can confirm that it was very very nice🙂 would have been even without the meatballs

    • Anna says:

      :p
      i also added them cos i thought it wouldnt be enough for us otherwise😀

      • Schielan says:

        i did appreciate them🙂 they were v ery good too…just wanted to distinguish myself from the crazy meateaters😉

  3. mamareese says:

    I am so trying this tonight! Looks yum-o!

  4. Sarah says:

    Hi Anna,
    sieht super aus, kann man bestimmt vegan umfunktionieren, da bin ich Königin drin ^^ Ich habe euren/deinen blog mal auf meinem Verlinkt, wenn es euch/dich nicht stört.
    Liebste Grüße aus dem heute mal wieder verschneiten Deutschland

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