Muttar Paneer (ENG and GER)

I am an absolute cheese fanatic. I have yet to encounter a type of cheese that I don’t like the taste of and I have recently started going crazy for Paneer Curries. My local take away does a Balti Muttar Paneer and Saag Paneer and I can’t even decide which one I like more.

Now, imagine how excited I got when I saw a packet of paneer in the supermarket (I was on my own and had to try really hard not to bounce my way to the checkout, paneer in hand).

I have to admit that my curry cookery is not very advanced, and when it comes to Indian food, I am much more for eating out than making it myself (I can just never get it right), but I decided to keep this in the fridge until my mom came to see me for a week.
And last week I made it for the both of us. Being inexperienced and not knowing which online recipe to trust, I simply went with the one provided on the packet (this one was a Muttar Paneer, there seem to be different ones on different packets though). The fact all the other ingredients were ones I already had in the house also played a part in it. Easy store cupboard recipe, just add some magic paneer and voilà!

I can’t say too much about making it, I stuck to the recipe very closely, used a few less peas, because, well, I ran out, but it tasted perfect. We had it with some rice, nan bread and red wine. It was dead easy, and according to my mom it’s the kind of food “that holds your body and soul together”. Perfect comfort food, whilst still spicy and exciting. So, even if you cook a lot of Indian curries at home, don’t always stick to the chicken ones (which seem to have become an English national dish) but also try the odd ones you might usually only have as a side in a restaurant. It’s worth it.

Recipe (adapted from Clawson):
Muttar Paneer for 3-4 people
227g paneer cheese, cubed and fried
450g peas (or in my case, 300g)
2 medium onions, chopped
1 green chilli, chopped
1 small piece fresh ginger, chopped
1 garlic clove, crushed
1 tsp turmeric
1 tsp ground coriander
100g tinned tomatoes in sauce
1 tsp oil
fresh coriander
salt

Method:
Fry onions, garlic, chilli and ginger in oil. Add all of the spices, apart from the salt. Cook for 1-2 mins. Add tomatoes and salt, add a little water and reduce tomatoes to a puree. Add the peas and paneer cheese. Cover with 500ml water (in my case a little less, for lack of peas) and cook gently until peas have been cooked and sauce has thickened.
Serve with fresh coriander and rice (and naan and Bombay potatoes and and and…)

Ich bin ein absoluter Käse Freak. Ich habe bis jetzt noch keinen Käse gefunden der mir nicht geschmeckt hab, und seit Kurzem habe ich eine große Liebe für indische Paneer (oder Panir) Curries entwickelt. Panir ist ein einfacher indischer Käse, nur aus Kuhmilch (und manchmal Zitronensaft) bestehend, der angebraten in verschiedenen Curries gereicht wird. Ich habe das aber bis jetzt immer nur im Restaurant gegessen.

Neulich habe ich aber voller Begeisterung eine Packung Panir im Supermarkt gefunden (auch in Deutschland in Reformhäusern und manchen Asia-Läden erhältlich) und mich entschieden das ganze Mal zu Hause auszuprobieren. Ich habe den Käse ganz brav im Kühlschrank aufgehoben, um es für meine Mutter zu kochen, die mich (mittlerweile) vor einer Woche besucht hat.

Mit Curry Rezepten kenne ich mich nicht so aus, und habe also das das hinten auf der Packung draufstand genommen. Das Gute daran war auch, dass sämtliche andere Zutaten typische „Schrankzutaten“ sind, welche die man eh schon im Haus hat. Also, ein wunderbar einfaches Rezept, alles schon im Haus, nur noch magischen Panir reinschnibbeln und fertig!

Ich habe mich ganz lieb ans Rezept gehalten (das ich unten auch angehängt habe), habe ein bisschen weniger Erbsen benutzt als ich sollte, weil ich einfach nicht mehr genug da hatte (upsi!), was das Essen aber nicht schlechter gemacht hat. Wir haben das ganze mit Naan Brot, einfach gekochtem Reis und Rotwein gegessen, und es war perfekt. Kinderleicht zu machen und laut meiner Mutter „ein Essen das Leib und Seele zusammenhält“.
Hier ist noch das Rezept auf Deutsch, ich empfehle wirklich es mal auszuprobieren.

Muttar Paneer für 3-4 Personen
227g Panir Käse, gewürfelt und angebraten
450g Erbsen (oder in meinem Fall etwa 300g)
2 Zwiebeln, gewürfelt
1 grüne Chilli, ebenfalls kleingeschnitten
1 kleines Stück frischer Ingwer, gerieben oder gehackt
1 Knoblauchzehe, gepresst
1 TL Kurkuma
1 TL getrockneter Koriander
100g Dosentomaten
1 TL Öl
frische Korianderblätter
Salz

Die Zwiebeln, Knoblauch, Chilli und Ingwer in Öl anbraten. Kurkuma und Koriander hinzufügen und für 1-2 Minuten kochen. Tomaten und Salz hinzugeben, zusammen mit etwas Wasser, köcheln lass bis eine Paste entsteht. Dann die Erbsen und den Panir Käse unterrühren und mit 500ml Wasser bedecken. Das ganze auf niedriger Hitze kochen bis die Erbsen gekocht sind und die Sauce dickflüssig geworden ist.
Das ganze mit frischem Koriander und Reis servieren (und Naan Brot und Bombay Kartoffeln und und und…)

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One Response to Muttar Paneer (ENG and GER)

  1. Schielan says:

    sounds nice, might try that! and I’m starting to become a regular reader of your lovely blog =)

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